måndag 1 juli 2013

Arvet från Darwin - Birgitta Forsman

Evolution är mitt absoluta favoritämne inom biologi. Om hur livet började och att allt levande på jorden är besläktat, på närmare eller längre håll. De hemlighetsfulla arkebakterierna som klarar att leva i kokande vatten i heta källor är jag till exempel släkt med, men vår gemensamma bakterieförfader levde för länge, länge sedan. En så där 3,5 - 3,9 miljarder år sen kanske.    

1859 publicerades Om arternas uppkomst skriven av Charles Darwin. Darwin anses vara evolutionsteorins upptäckare. Upptäckare! Inte uppfinnare. Teorin, som beskriver hur evolutionen går till har debatterats vilt, hatats och förtalats, av allt från religiösa fanatiker till "vanligt" folk. Undrar ibland hur många som faktiskt är insatta i evolutionsteorin. Eller ja, inte ens insatta kanske utan bara vet vad det handlar om. Typ. Vad var det Darwin kom på, där på Galapagos? Att arter utvecklas. Klimatet och omgivningarna avgör vilka (av slumpen) uppkomna mutationer som gynnas. Evolutionen har inget syfte. Celler och DNA uppkom av slumpen. Länge, länge levde varje cell för sig. Ensam. En vacker dag började de slå sig samman, samarbeta. Just nu ser det ut på ett visst sätt. Om 1 miljon år på ett annat, precis som att jordens arter för 65 miljoner år sedan till stor del såg helt annorlunda ut. 

Arvet från Darwin handlar om varför så många inom humaniora - författare, litteraturvetare och andra - har besvär med evolutionsläran (enligt PC Jersild, DN). Birgitta Forsman är allvarligt oroad över det utbredda okunnigheten om evolutionsteorin. Birgitta är inte naturvetare, så hon tar upp de sociala och etiska aspekterna av evolutionsteorin, inte teorin som sådan. Tydligen finns det en uppfattning inom humaniora att Darwin är roten till allt ont - rasism, sexism, tvångssteriliseringar, obarmhärtig konkurrens och allmän utslagning. Jösses!! 
Darwin hade en makalös förmåga att observera sin omgivning, han kunde dessutom dra slutsatser av det han såg. Han vände och vred på fakta. Funderade och testade, funderade ännu mer. Så fördomsfritt som möjligt. 

Boken var intressant att läsa. Skrämmande. Är det så här det ser ut? Humaniora på ena sidan och naturvetenskapen på den andra. Och aldrig mötas de två. Svart eller vitt. Med högsta sannolikhet en gråskala. Men varför? Ett kort inlägg om debatten om kön. Hen. Är det därför den blir så infekterad? För att vissa diskuterar kön utan att ta hänsyn till biologi. Att vara olika är en sak. Att behandlas olika en helt annan. Vad vet jag, är inte så insatt i den debatten. 

Det blev lite funderingar idag. Om evolution. 
Arvet från Darwin. 
Har du läst den, eller när du har läst den, meddela mig gärna vad du tyckte. Det ser jag verkligen fram emot.    

Den finns här. Klicka på länken så kan du se en film där Birgitta själv berättar om boken.
3 minuter bara. Pyttekort. 

2 kommentarer:

  1. Där får jag nog säga att du slagit huvudet på spiken med ditt inlägg.

    Upptäckare, inte uppfinnare.
    Slumpen.
    Att vara olika, inte behandlas olika.

    Evolution och utveckling kan ofta bevisas genom vetenskapen på olika sätt, men tron kan försätta berg. En del vägrar, trots bevis, att inse saker och ting. Hellre tror dom på saker som inte kan bevisas för fem öre, än mindre är realistiska.

    Folk får naturligtvis tro på vad dom vill, söker dom och känner att dom får tröst och stöd genom tron i vissa lägen, så varsågod. Men man måste i vissa lägen också behålla realismen i livet och inte sväva ut i det blå för mycket, enkelt uttryckt för att kunna fatta dom rätta och bra besluten i livet.

    Det finns många olika religioner och gudar, men alla religiösa människor hävdar att just deras religion och gud är den rätta och att alla andra har fel. Så vem är det som har rätt och vem är det som har fel då???

    För egen del behöver jag inga sagofarbröder att tro på, jag litar på mitt eget omdöme och förmåga att fatta rätt beslut, utifrån dom förutsättningar som råder. I dom fall jag behöver hjälp frågar jag riktiga människor.

    Detta ämnet verkar kunna diskuteras i oändlighet, vad som är rätt och vad som är fel, men värt att tänka på är att det hörs på namnet vilket som är vilket. TROn tror, VETenskapen vet!

    (Inom parentes måste jag nog ändå säga att jag tror inte att just du är släkt med arkebakterierna, dom får nog inga brännmärken på fötterna så som du.) ;-)

    SvaraRadera
  2. TROn tror, VETenskapen vet

    :D

    SvaraRadera

Skriv gärna en rad eller två :)