onsdag 17 april 2013

Koppla ihop...

... vagnar, är en syssla vi förare ägnar oss åt titt som tätt. Multa, säger man. Alltså sätta ihop två fordon så att man får en multipel. Eller en trippel, om man sätter ihop ännu fler vagnar. X11/12/14 kör vi som tripplar i högtrafik och X61 som multar. 

Oftast är det dock X11 man håller på att koppla isär och ihop. För att vagnarna ska "prata" med varann finns det små stift på kopplen där elektriska signaler går igenom. En rektangel med en massa små metallcylindrar på. De ser man inte i vanliga fall, eftersom antingen sitter vagnen ihop med en annan vagn där. Eller så har vi ett skydd för, ett koppelskydd, så att ytorna inte blir smutsiga. På bilden nedan ser du hur kopplet ser ut när jag har fällt upp kåpan, men ännu inte kört ihop fordonen. I de vita cirklarna under metallstiften sitter själva anordningen som kopplar ihop tågen. Finurligt!

1 kommentar:

  1. Oj, ovanstående text är visst rena grekiskan! ;) tur att det finns folk som kan och förstår sånt där, hur skulle världen annars se ut?
    Tack för din kommentar inne hos mig. Jag tycker också om färgerna, det blir så härliga kontraster! Gjorde ett orange/svart/vitt också, lika häftigt det!

    SvaraRadera

Skriv gärna en rad eller två :)