Island ligger på två olika kontinentalplattor, vår eurasiska platta samt den amerikanska. Dessa två plattor driver ifrån varandra. Detta leder till att sprickor uppstår i marken och området är drabbat av både jordbävningar och vulkanutbrott. Ungefär 25 % av Island ligger i den vulkaniskt aktiva zonen, andra delar av landet är täckta av flera gigantiska glaciärer. Inlandet är i stort sett helt obebott. På Island bor det en så där 320 000 invånare. Något fler än i Malmö alltså. Och mycket färre än här i Göteborg.
Åter till kontinentalplattorna. Avståndet mellan Nordamerika och Europa ökar med 2 - 2,5 cm. Vi besökte en plats där sprickan är synlig. Tilläggas ska väl att större delen av sprickan befinner sig flera tusen meter ner på botten av Atlanten och kallas för den mittatlantiska ryggen. Till vänster i bild, den amerikanska plattan och till höger den eurasiska.
Första resdagen besöktes huvudstaden Reykjavik. Solen strålade och det var cirka 11 grader varmt. Jag såg flera islänningar (?) som gick i shorts och t-shirt. Brr!! Staden var jättefin. Mysiga låga hus och en stor sjö med en massa fåglar mitt i stan. Gräsänder, sångsvanar (större), silltrut och en massa andra arter flockades här. Strax utanför stan såg man dessutom havssulor cirkulera. Gissa vem som var nöjd!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Skriv gärna en rad eller två :)