torsdag 3 november 2011

Sävenäs bangård

Idag var vi på besök på Sävenäs bangård, en av Sveriges absolut största. Här kommer det in godståg med varor/kemikalier/annat från olika typer av industrier, sedan sorteras vagnarna upp efter var de har sin slutdestination. Som en postsorterinscentral ungefär. Säckar (tåg) kommer in med paket och sorteras ut till brevbärarna i nya säckar. Vagnarna puttas först uppför en liten backe och sedan rullar de nerför backen av sin egen tyngd in på olika spår. Personal sitter uppe i ett torn, som ser ut ungefär som ett flygledartorn, och flyttar växlar fram och åter så att vagnarna hamnar rätt.
Väldigt fräckt att se. 80 ton hit och 100 ton dit...

Bromsar i spåren ifall vagnarna går för fort.
 Efter ett par timmar blev det riktigt kallt, på bilden nedan står vi och kikar på bromsarna som finns på själva vagnarna. Vi har fått klättra upp på en flak vagn för att se ordentligt. Förrådskammare, styrventiler och en massa andra grejer som jag inte hade en aning om att de fanns för bara några veckor sedan.

Jag till höger. Kikar på en förrådskammare eller något annat fräckt :)
Avslutningsvis, lupiner som blommar den 3/11.

2 kommentarer:

  1. Ser ut som att ni har det kyligt :) snygg mössa och bra med fluorerande väst så ni ses, här används västar vid cykling!

    Trevlig helg Kram

    SvaraRadera
  2. Vad spännande att läsa. Det är så att jag blir nyfiken och vill veta mer. :)

    SvaraRadera

Skriv gärna en rad eller två :)